I tre uker har 962 skoleklasser over hele landet, med til sammen 20 745 engasjerte elever, konkurrert om å samle inn mest mulig aluminium og annen metallemballasje. Etter rekordstor deltakelse er vinnerne kåret.
Den landsomfattende aksjonen er rettet mot elever på 5. til 7. trinn og arrangeres av Forskerfabrikken i samarbeid med Hydro, Kavli og Norsk Metallgjenvinning.
I løpet av tre uker konkurrerer elevene om å samle inn og sende mest mulig aluminium og annen metallemballasje til resirkulering – materialer som altfor ofte havner i restavfallet.
7. trinn på Sanne skole i Innlandet vant den gjeve førstepremien på 15 000 kroner etter å ha samlet inn 2,21 kg metallemballasje per hode, tett fulgt av klasse 7A på Kirkebygden barne- og ungdomsskole i Akershus på andreplass og 5. trinn på Vollan skole i Trøndelag på tredje.
– Resirkulering er kjempeviktig for å spare energi, redusere utslipp og unngå overforbruk av naturressurser. Gjennom Aksjon Gjenvinning vil vi øke kunnskapen og bevisstheten blant skolelever om resirkulering og bærekraft på en gøyal og lærerik måte. Innsatsen som legges ned er utrolig. Det er bare vinnere i denne konkurransen, vi kaller dem “gjen-vinnere”, sier Ingrid Heradstveit Guddal, leder for resirkulering i Hydro Aluminium.
I tillegg til innsamlingen av metallemballasje fikk deltakerne også i år mulighet til å sende inn bidrag til den kreative delen av aksjonen. Oppgaven besto i å lage en tegneserie om resirkulering med råd og inspirasjon fra den kjente tegneseriekunstneren Lise Myhre, skaperen av "Nemi". Etter hard konkurranse blant over 1000 innsendte bidrag ble 7. trinn ved Røros skole kåret til vinner av 15 000 kroner til klassekassen.
– Det er fantastisk å se barnas engasjement for miljøet. De viser oss at kunnskap og handling går hånd i hånd, og det er en inspirasjon for oss alle. Her er det ikke bare vi som lærer skolebarn om gjenvinning, men vi voksne har også mye å lære av dem som skal overta verden etter oss. Jeg håper derfor at deltakerne tar med seg kunnskapen tilbake til familiene sine og viser hvordan det skal gjøres, sier markedssjef Anne Eriksen i Forskerfabrikken.
Aluminium er både lett, sterkt og formbart, og kan resirkuleres i det uendelige uten at det går ut over kvaliteten. Omsmeltingen krever dessuten bare fem prosent av energien som trengs for å lage nytt aluminium fra råstoffet bauksitt. Derfor er resirkulert aluminium et viktig materiale for grønn omstilling og et strategisk satsingsområde for Hydro i både Europa og USA. Tidligere i år åpnet selskapet nye anlegg i både Årdal og Høyanger, de første av sitt slag i Norge.
– Selv om vi bruker fornybar vannkraft til å lage aluminium på smelteverkene våre, er klimafotavtrykket til resirkulert aluminium enda lavere. Ved å øke kapasiteten bidrar vi til sirkulærøkonomien og lager et materiale som verden trenger. Men vi trenger å få brukt aluminium tilbake i kretsløpet, så gjør som deltakerne i Aksjon Gjenvinning og bidra til at denne verdifulle ressursen ikke havner i restavfallet, sier Guddal.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.